Hof van Schoorl staat op verkeerde plek

SCHOORLDAM - Tot op het jaar 1930 stond midden in het tracé van de huidige N9 de landelijke herberg Lands Welvaren. Om ruim baan te geven aan het toen al groeiende verkeer richting Den Helder werd de herberg afgebroken en een stukje verderop opnieuw opgetrokken. Daarbij werd een ‘klein’ foutje gemaakt. ’s Lands Welvaren of, het Hof van Schoorl, zoals het hotel nu heet, staat vijf meter te dicht op het Noord-Hollands kanaal.

Wanneer de eerste herberg te Schoorldam precies werd gebouwd, is niet te achterhalen. Wel wordt er in 1678 al geschreven over kastelein Pieter Gerrits Loots en in 1694 over kastelein Gerrit Jans Biersteker. In 1679 wordt er gewag gemaakt van de herberg van Ysbrant Gerrit. In het begin van deze eeuw staat dicht op het Noord-Hollands kanaal in ieder geval een herberg met de naam Lands Welvaren. Eén eenvoudig paardenpad scheidt de herberg van het water. Pal ernaast vindt zich een ruime doorrijstal. Thijs de Leeuw is een kastelein en hij mag in 1905 enige maanden lang de Spaanse schilder Pablo Picasso bedienen. Voor de deur ligt een houten vlotbrug. Die zal in 1913 verdwijnen om plaats te maken voor de stalen spoorbrug. Hierover komt dagelijks luid puffend de stoomtram met kool uit Warmenhuizen. Over de sloot naast de herberg is een fraai houten ophaalbruggetje neergezet.

Sloop
Het is nog erg rustig langs het kanaal, en niemand vermoed dat er 17 jaar later de sloophamer een einde zal maken aan het bestaan van deze rustieke uitspanning. Toch moet de inmiddels aangetreden kastelein Ter Burg in 1930 lijdzaam toezien hoe zijn herberg en stal met de grond gelijk worden gemaakt om plaats te maken voor de bredere rijksweg. Het nieuwe ’s Lands Welvaren komt een aantal meters van het kanaal te liggen. Met de herbouw van ’s Lands Welvaren gebeuren er twee opmerkelijke zaken. De landmeters maken een grove fout en daardoor komt het nieuwe hotel 5 meter dichter bij het kanaal te liggen dan de bedoeling is. Gelukkig heeft iemand de voorzienigheid om het café wat hoger neer te leggen dan het toenmalige maaiveld. Als in 1979 de spoorbrug wordt vervangen door de nieuwe ophaalbrug, gaat ook het wegdek flink omhoog. Het opstapje bij de voordeur uit 1930 wordt het afstapje van heden en het uitzicht op het water verdween.

De Band
In 1956 kopen Niek en ‘moeder’ Jonk de herberg. Ze worden met argusogen bekeken, want protestants Schoorldam gaf destijds niet hoog op van een katholieke kastelein die ook nog eens de naam van de herberg veranderde in de Band. Het viel allemaal reuze mee. Het dorpsleven kon gewoon doorgaan. Toen de Jonks ook nog eens grootse sinterklaasfeesten voor de jeugd organiseerden, kon het niet meer stuk. Beroemde sinterklazen waren Joop de Leeuw, Jaap van Baar, en diens zoon. De feesten bereikten een hoogtepunt toen Jaap Meereboer zicht in de rode tabbert hulde. De zaal zat ieder jaar weer stampvol. In de slijterij van het café was de pastoor een vaste klant. Als hij in de buurt was, wipte hij even binnen om een gratis fles oude klare te incasseren. “Waarschijnlijk omdat hij de miswijn wat slapjes vond”, zegt men nu gekscherend. Met de verkaveling breken er hectische tijden in De Band. Er slapen soms wel 30 gasten in De Band. Ze liggen overal: in de kamertjes, in de achterzaal, op het toneel en in het zomerhuisje. Overal staan stapelbedden. Moeder Jonk: “We moesten iedere ochtend 30 broodtrommeltjes meegeven. Bakker Notteman sneed speciaal voor ons het brood. De een moest zoet beleg, de andere hartig en een derde weer half-om-half. Eén keer per jaar was het in De Band een echte heksenketel. Dan vielen zo’n twee- à driehonderd wielrijders van de Ronde van Noord-Holland binnen. Die moesten allemaal het liefst binnen het uur van koffie met appelgebak “door moeder Jonk zelf gebakken” of eigengemaakte soep worden voorzien. “Gelukkig namen de meesten hun eigen broodjes mee, want anders was het geen doen geweest.” Minimaal twee keer moest de Schoorlse brandweer uitrukken naar De Band. Toen in 1958 de vernieuwde keuken na jaren weer eens van een kachel werd verzien, vergat men de kraaiennesten uit de schoorstenen te verwijderen. Er ontstond een fikse schoorsteenbrand. Tien jaar later brak er in die zelfde keuken weer een brand uit. Oorzaak onbekend. De zaak moest enige maanden dicht.

Toeristen
Op 10 april 1992 kwamen Nolda en Jan Bakker in De Band. Zij wijzigden de naam in Het Hof van Schoorl. Na wat aanpassingen binnen en buiten waren ze klaar om te beginnen. In het begin deden ze alles zelf. Jan: “In de tijd van de familie Jonk was het restaurant erg op vrachtrijders georiënteerd, daarom heette het De Band. Tegenwoordig halen de vrachtrijders hun bakkie bij het benzinestation. We richten ons nu meer op toeristen, zowel hotelgasten als voorbijgangers. Onze hotelgasten zitten hoofdzakelijk in het grondwerk of in de bosbouw. Omdat ze in het veld werken, betekent dat opnieuw dagelijks lunchpakketten klaarmaken en thermosflessen vullen. ’s Zomers hebben we hier veelal Duitse toeristen. We hebben de accenten dus iets moeten verleggen. Gelukkig hebben we met de toneeluitvoeringen en het biljarten ook onze dorpse functie kunnen behouden.”

Wij zijn iedere dag vanaf 16:00 uur geopend | Diner: 17:00 - 21:00

interior full-size photo
© Hof van Schoorl | Foto's met dank aan A. Duin en H. de Reus